top of page

KIZGIN OLMAK VE DÜRTÜSEL DAVRANMAK FARKLIDIR !

Güncelleme tarihi: 30 Tem 2023

Duygularımız ve davranışlarımız farklıdır, davranışların şekillenmesinde duyguların payı büyük olmakla beraber kişi, hissettiği duygunun davranışını sergilemek yerine dürtüsel şekilde davranış geliştirebilir. Dürtüsel davranış; yapılan davranışın istenen ve istenmeyen sonuçlarını düşünmeden hızlıca harekete geçen davranışlardır.

Kızgınlık, fizyolojik altyapısı yoğun olan bir duygudur, hızlıca sindirilememe eğilimindedir. Bu sebeple onunla iliştirdiğimiz işlevsiz dürtüsel davranışlara ( bağırmak, hakaret etmek, etrafa, kendimize ya da kişilere zarar vermek vb. ) yönelmemize sebep olabilir. Bu davranışlar büyük ihtimalle kızgınlık duygusu hissettiğimiz sorunun kökeninde yatan konunun çözülmesini sağlamayacaktır ve bu sebeple işlevsizdir. Yani hissettiğiniz duygunun rahatlamasına anlık ve geçici olarak yardımcı olsa da uzun vadede bu davranışların sonuçlarının getirdiği yeni problemleri ortaya çıkarabilecek, yeni ve rahatsızlık yaratan başka duyguların eklenmesine ya da kızgınlık duygumuzun artmasına sebep olabilecektir.



Kızgın olduğumuz zaman yaşadığımız durumun neden sorun olduğunu önce kendimize sormak ve durumun içinde sorunu tespit etmek, bize göre sorun olan kısmın bize nasıl hissettirdiğini ve ne düşündürdüğünü net ve yalın bir şekilde anlatmak,öncelikle anlaşılabilmemizi kolaylaştıracaktır. Sadece anlaşıldığımızı görmek bile kızgınlık duygusunun dinme evresine geçmesi için büyük bir adımdır.

Karşınızdakilerin sizi anlayabilmesi için öncelikle sizin kendinizi doğru bir şekilde anlamanız ve anlatabilmeniz gerekir !


‘’ ben böyleyim! beni biliyor, biliyorlar ’’

gibi cümleler sadece değişime karşı direncinizin yansımalarıdır anlaşılabilmek anlatabilmekten geçer…

Unutmayın kızgınlığınızı dindirecek en önemli yol bu sorunun çözülmesi ya da çözülmesi için çaba sarf edilmesi. Sağlıklı iletişim kurmak kızgın olduğumuz kişinin hislerini, düşüncelerini ve gerekçelerini duyabilmek öncelikle sizin yaşadığınız duruma karşı otomatik şekillenen düşüncelerinizin doğruluğunu teyit etmenizi sağlayacak ve duygunuzu oluşturan en önemli kısım durum değil durumu nasıl yorumladığınız. Yeni ve önce kendiniz sonra karşınızdaki kişiyi duyarak gerçekleştirdiğiniz davranışlar dürtüsel davranışlardan daha hızlı ve sağlıklı şekilde kızgınlık duygumuzun dinmesine ve yaşanan sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.

33 görüntüleme0 yorum
bottom of page